Podwójnie czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki:
– 300 g. mąki pszennej
– pół szklanki oleju
– 120 g. miękkiego masła
– 250 g drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja nie miałam, więc dodałam opakowanie cukru waniliowego)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 duże jajka
– pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
– 60 g kakao
– 3 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
– pół czekolady mlecznej
– pół czekolady gorzkiej – obie drobno pokrojone
– opakowanie polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Masło (powinno być miękkie) miksujemy około dwóch – trzech minut. Stopniowo, nadal miksując, dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier, wanilię (cukier waniliowy), sodę, proszek do pieczenia, sól. Wszystko miksujemy. Dodajemy kolejno jajka stale miksując, a następnie nie przestając – na zmianę mąkę i śmietanę.
Dodajemy kakao i mieszamy. Następnie czekoladę i cukinię. Wszystko miksujemy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 40 minut, ale sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem. Może się zdarzyć, że ciasto będzie gotowe wcześniej lub później. Patyczek po nakłuciu i wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
Jeśli jest, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na kolejnych 10 minut. W tym czasie przygotowujemy czekoladową polewę wg przepisu na opakowaniu. Polewamy nią ciasto i gotowe! 😉
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *