Po prostu kartoflanka

Kartoflanka. Zupa określana jako potrawa: ludu, chłopów i pospólstwa. W miarę prosta, szybka i łatwa w przygotowaniu, tania. Bardzo ją lubię, także, a może i głównie, ze względu na pływające w niej „zacierki”.

Kartoflanka – składniki:
– 1,5 litra wody
– włoszczyzna
– 7 ziemniaków
– natka pietruszki
– 1 duża marchew
– szklanka mąki
– jajko
– woda
– sól i pieprz
Kartoflanka – przygotowanie:
Z włoszczyzny gotujemy wywar warzywny (około 40 minut). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru, gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy starkowaną na tarce o największych oczkach marchewkę.
Z mąki, wody i jajka ugniatamy ciasto na zacierkę. Ciasto to musi być twarde i suche. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Gdy ziemniaki są już niemal całkiem ugotowane i miękkie, dodajemy do zupy zacierki, odrywając palcami niewielkie kawałki ciasta i wrzucając je do garnka. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Gotujemy wszystko około 10 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *