Pierogi a’la kebab

Większość kebabów sprzedawanych u nas, we wszelkich budkach i barach, nie ma wiele wspólnego z prawdziwymi tureckimi kebabami. Te nasze, robione są przeważnie z wołowiny, na bazie majonezu i różnych sosów. Kebab turecki to przede wszystkim baranina i… twarożek. Ten przepis jest więc bardzo luźną wariacją na temat polskiej wariacji tureckiego kebaba 🙂  

Składniki:
na ciasto:
– 5 dkg. drożdży
– 0,5 kg mąki pszennej
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 1/4 margaryny
na farsz:
– 150 gram wołowiny (może być też filet z kurczaka)
– przyprawa gyros + 2 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 5 pieczarek
– 1 puszka kukurydzy
– 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę.
– ok. 1,5 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
– kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy na małym ogniu, jednocześnie rozpuszczając w nim margarynę, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mleko jest już chłodne wszystkie składniki ciasta łączymy w misce i dokładnie zagniatamy. Miskę przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę. Chwilą podsmażamy. Dodajemy kukurydzę, kapustę i wszystko dalej jeszcze trochę podsmażamy. Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros i oliwą. Smażymy na drugiej patelni, a gdy jest gotowe, przekładamy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wycinamy pierogi. Muszą być duże, większe od standardowych pierogów, także ja do wycinania używam pokrywki od garnka.  Wycięte placki napełniamy farszem i zlepiamy brzegi.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!!

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *