Napoleonki na szybko

Zima niby nadchodzi, jesień nadal odejść nie chce. Jest szaro, zimno i deszczowo. Nie ma więc nic lepszego, jak coś słodkiego na podniesienie nastroju. A, że mój piekarnik wciąż nie działa, zaczęłam szukać przepisów na proste, szybkie i smaczne ciasta na zimno. Na blogu Kulinarne Spotkania natknęłam się na przepis, który spełniał wszystkie moje wymagania. Przepyszna napoleonka na krakersach, w której naprawdę trudno coś zepsuć. A jeśli mi się ona wyszła, to chyba każdemu musi się udać.
Napoleonki dedykuję wszystkim osobom z mojej grupy, które w zeszłym tygodniu dzielnie zdały ze mną egzamin z języka migowego.
Napoleonki na szybko
Napoleonki na szybko – składniki:
– 5 szkl. mleka
– 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
– 4 żółtka
– 3/4 szkl. cukru
– 1 szkl. mąki pszennej
– kostka masła
–  paczka krakersów (w zależności od wielkości foremki)
Napoleonki na szybko – przygotowanie:
Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, stawiamy na małym gazie i ciągle mieszając rozpuszczamy w nim cukier i masło. W szklance mleka, która nam pozostała dokładnie mieszamy żółtka, budyń i mąkę, aż powstanie jednolita masa. Wlewamy ją go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy aż zgęstnieje. W blasze układamy warstwę krakersów (sola do góry) i na nią wylewamy masę budyniową. Z pozostałych krakersów układamy wierzchnią warstwę ciasta (solą do dołu). Kiedy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki, najlepiej na 8 godzin.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *