Naleśniki z warzywami, bez mąki, z sosem czosnkowym

Mam kolegę. Tzn. kolegów mam kilku, ale ten właśnie konkretny „sprzedał” mi przepis na naleśniki, które robi się bez użycia mąki. Kolega nazywa się Adam, a naleśniki są zdrowe i sycące. A przede wszystkim smaczne.

Naleśniki bez mąki – składniki:

– płatki owsiane
– 2 jajka
– łyżeczka sody
– woda mineralna gazowana
– sól
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos czosnkowy – składniki:

– jogurt naturalny
– kilka ząbków czosnku
– papryka w proszku
– pół łyżeczki suszonego chilli
– sól i pieprz
– łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie – składniki:

– użyłam gotowej „chińskiej mieszanki warzyw na patelnię

Naleśniki bez mąki, z warzywami – przygotowanie:

Najlepiej zacząć od przygotowania sosu tak, a by jego składniki miały czas, aby się przegryźć. Czosnek za pomocą praski wyciskamy do jogurty, dodajemy paprykę, chilli, sól, pieprz do smaku i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki 
Płatki mielimy w młynku do kawy, wysypujemy do miski, dodajemy jajka, sodę, oliwę, sól i mieszamy. Dodajemy powoli wodę. Ciasto nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Rozgrzewamy patelnię (którą wcześniej, jeśli jest taka potrzeba nacieramy delikatnie masłem). Placki smażymy z obu stron. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa, które później nakładamy na gotowe placki i zawijamy.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnikia (180 stopni) na około 5 minut. Ja kładłam je na blachę wyłożoną folią do pieczenia.
Gdy naleśniki są już gotowe wyjmujemy je z piekarnika i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego!
Naleśniki bez mąki, z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *