Naleśniki z brokułami i fetą

Naleśniki z brokułami i fetą – składniki:

ciasto na naleśniki
– 250 ml mleka
– jajko
– łyżka oleju
– 10 dag mąki pszennej
– szczypta soli
– pół łyżeczki sody
sos czosnkowy
– 250 ml jogurtu
– 5 łyżek majonezu
– 3 ząbki czosnku
– łyżka soku z cytryny
– pieprz
farsz:
– ugotowany na parze brokuł (2.80 zł.)
– ser feta (3.60 zł.)
+ miks sałat z roszponką (ja skorzystałam z tego z Biedronki ok.3.50 zł.)
+ oliwa do smażenia

Naleśniki z brokułami i fetą – przygotowanie:

Składniki
na ciasto mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Następnie na jak najmniejszej ilości tłuszczu z ciasta smażymy cienkie
naleśniki.
Czosnek
siekamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do jogurtu wymieszanego  z
majonezem. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i
wstawiamy do lodówki.
Brokuł
myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy na parze. Ser kroimy w kostkę.
Na każdy naleśnik kładziemy porcję brokułów i sera. Zwijamy w rulon i
ewentualnie delikatnie podsmażamy. Kładziemy na talerz i na wierz
kładziemy sałatę i polewamy sosem.
Smacznego!!
Koszt naleśników dla 5 osób to około 17 złotych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *