Moje pierwsze sushi – uramaki i futomaki

Sushi uwielbiam. Chociaż nie jestem (jeszcze) dobra w rolowaniu. Ale podobno liczą się dobre chęci No i oczywiście najbardziej smak. Wcześniej niejednokrotnie brałam udział w robieniu sushi, ale pierwszy raz, zrobiłam je sama od początku, do końca.

Moje pierwsze sushi - uramaki i futomaki
Futomaki to grube, ok 3-4  centymetrowej grubości sushi, z dwoma, lub trzema składnikami. Uromaki, to sushi „odwrócone”, z ryżem na wierzchu, średniej grubości, również z dwoma lub trzema składnikami. A to małe coś, na samym dole zdjęcia, to pomyłka 🙂 próba zrobienia sama nie wiem czego 🙂
Składniki:
– 2 szklanki ryżu do sushi
– 5 plastrów nori
– awokado
– ogórek
– paluszki krabowe
– łosoś wędzony (najlepiej dziki, z Alaski)
– wasabi
– biały sezam
– sos sojowy
– gotowa zaprawa z octu ryżowego, dzięki której nie musimy robić jej własnoręcznie z octu, cukru i soli
– matka bambusowe owinięta folią spożywczą
Przygotowanie:
Dwie szklanki suchego ryżu dokładnie płuczemy i odcedzamy. Wrzucamy do garnka i zalewamy 2 i 3/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut, następnie zestawiamy z ognia i zostawiamy ryż pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie polewamy ryż 12 łyżkami zaprawy z octu ryżowego, przykrywamy jakąś tkaninką, np. ścierką i odstawiamy ponownie na około pół godziny.
Aby wykonań uramaki, łamiemy plaster nori (glonu) na pół. 0,5 centymetrową, równą warstwę ryżu układamy na matowej części glonu. Posypujemy sezamem. Odwracamy ryż na dół. W ten sposób składniki będziemy układali bezpośrednio na glonie.  Błyszcząca stronę nori smarujemy wasabi, kładziemy łososia lub przekrojone na pół paluszki krabowe oraz pokrojone podłużnie awokado lub ogórek. Następnie zwijamy rolki przy pomocy maty, dokładnie uciskając.
Ja nie nakręciłam filmu, ale możecie sobie pomóc tym:
Futomaki:
Plaster nori kładziemy na macie bambusowej (jego płaskiej części). Smarujemy go w połowie cienką i wąską porcją wasabi. Układamy na nim (na matowej, chropowatej stronie) 0,5 centymetrową warstwę ryżu. Tak aby zajmował on około 2/3 powierzchni glona. W połowie ryżu układamy dowolne składniki (tu ponownie: łosoś lub surimi oraz ogórek lub awokado). Dobrze jest, jeśli w ryżu zrobimy mały rowek i to w nim będziemy układali wybrane składniki), posypujemy sezamem.
Następnie zaginamy matę do środka, mocno dociskając glony. Rolujemy. wciąż przyciskając krawędź maty.
Ostrym nożem kroimy rolkę na 6 lub 8 części.
Smacznego 🙂
Moje pierwsze sushi - uramaki i futomaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *