Meksykańska zupa z czarnej fasoli – wersja wege

Miała być zupa krem, ale jak zwykle dodałam za dużo wywaru. Także jeśli ktoś faktycznie chce aby zupa wyszła gęsta, powinien użyć go o połowę mniej niż ja. Zupa z czarnej fasoli jest kwintesencją tego, co lubię w zupach – łatwa do przygotowania, zdrowa, smaczna i w zasadzie niezbyt kaloryczna.
Składniki:
– 2 puszki czarnej fasoli (może być świeża, ja niestety miałam ogromny problem ze znalezieniem takiej)
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– czerwona papryka pokrojona w kostkę
– puszka kukurydzy
– 1,5 lit wywaru z warzyw
– pół pęczka pietruszki
– płatki suszonego chilli i/lub pieprz cayenne – użyłam jednego i drugiego
– szczypta kuminu
– olej rzepakowy
Przygotowanie:
Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na oleju rzepakowym. Gdy jest już miękka, zalewamy ją wywarem warzywnym. Dodajemy odcedzoną fasolę oraz posiekaną pietruszkę. Gotujemy około 15 minut (jeśli używamy fasoli nie z puszki, musimy ją namoczyć na noc w wodzie, a w bulionie gotujemy ją dużo dłużej, niż 15 minut. – musi być miękka). Zdejmujemy z gazu i ucieramy wszystko blenderem.
Garnek ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy zmiażdżony czosnek, chilli, kumin i pieprz, paprykę i kukurydzę i gotujemy ok. 20 minut. Zupa jest  gotowa, gdy warzywa są miękkie.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *