Krewetki w cieście piwnym

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Każdy, kto organizuje go w domu, szuka ciekawych przepisów, np. na sylwestrowe przystawki. Jedną z moich propozycji przystawek na sylwestra są chrupiące krewetki w cieście piwnym.
Historia mojej znajomości z krewetkami jest długa i burzliwa (i mam tu na myśli wszystkie krewetki, które są większe są od koktajlowych). Zawsze wiedziałam, że są smaczne, ale nigdy nie mogłam się przekonać do samego procesu ich… gryzienia. W końcu postanowiłam je samodzielnie przygotować i podjęłam przemyślaną decyzję,aby już lubić krewetki…
Składniki
– 200 ml. ciemnego, zimnego piwa
– sól
– ostra papryka w proszku
– 300 g. krewetek
– 125 g. mąki (+ 4 łyżki do obtaczania)
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– ostra papryka
– sól
– cytryna
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i odsączamy z wody. Mąkę łączymy z solą, papryką, proszkiem do pieczenia, a następnie miksujemy, powoli dodając piwo. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Krewetki obtaczamy w pozostałej mące, zamaczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy ciepłe z cząstkami cytryny.
Smacznego!

Przepis pochodzi z „Biedronkowej” gazetki „Smak karnawału”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *