Korzenne muffiny na powitanie jesieni


Korzenne muffinki z jabłkami… to mój sposób na pogodzenie się z nadejściem jesieni. Wspaniale komponują się z grzanym winem i kołdrą 🙂
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 0,5 szklanki mąki razowej
– pół szklanki jasnego brązowego cukru
– 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
– szczypta soli
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– pół szklanki mleka
– pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
– 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
– 1 jajko
– 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
– opakowanie orzechowej polewy do ciast
Przygotowanie
Osobno mieszamy składniki suche, osobno mokre (wraz z jabłkami). Następnie łączymy je w jednym naczyniu, mieszamy, ale nie super. dokładnie. Muszą, a nawet powinny być grudki. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki (teoretycznie do 3/4 ich wysokości, ale ja nakładam więcej) i pieczemy je w 190 stopniach przez około 30 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim muffinki na jakieś 10 minut. Polewę orzechową przygotowujemy tak, jak jest napisane na opakowaniu i polewamy nią ciastka.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *