Keczup domowej roboty

Taki keczup jest pracoch艂onny, ale przede wszystkim zdrowy: nie zawiera konserwant贸w, ani 偶adnych aromat贸w „identycznych z naturalnym” 馃槈 To 100% pomidor贸w.

Keczup domowej roboty – sk艂adniki:

– 5 kg pomidor贸w
– 5 cebul
– 1 艂y偶eczka pieprzu
– 0,5 szklanki octu winnego
– 20 dkg. cukru
– 2 艂y偶ki soli
– 4 li艣cie laurowe
– 8 ziarenek ziela angielskiego
– g艂贸wka czosnku

Keczup domowej roboty – przygotowanie:

Pomidory ze sk贸rk膮 kroimy na 膰wiartki, cebul臋 w talarki. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Dusimy wszystko pod przykryciem oko艂o 0,5 godziny. Mas臋 pomidorow膮 przecieramy przez g臋ste sito. Dodajemy reszt臋 przypraw, opr贸cz czosnku, nast臋pnie znowu dusimy wszystko na ma艂ym ogniu – oko艂o 3 godz. Na p贸艂 godziny przed ko艅cem duszenia dodajemy zmia偶d偶ony czosnek.
Gor膮cy keczup rozlewamy do s艂oik贸w i odwracamy do g贸ry dnem a偶 do wystygni臋cia.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *