Kasza jaglana na mleku – zdrowy deser

Jako, że ostatnio pofolgowałam z jedzeniem, dziś postanowiłam zrobić sobie dzień lekki i nietuczący. Pogoda wciąż nie dopisuje, co sprawia, że częściej niż zwykle mam ochotę na coś słodkiego. Łącząc przyjemne z pożytecznym na kolację zrobiłam kaszę jaglaną na mleku.

Kasza jaglana jest cudowna: oczyszcza organizm z toksyn, ma wiele witamin i soli mineralnych, białka i węglowodanów złożonych. Sprzyja osobom odchudzającym się, a dzięki temu, że zawiera krzemionkę, ma świetny wpływ na naszą cerę, paznokcie i zęby. Kasza jaglana to także cenne antyoksydanty, czyli związki, które chronią przed ryzykiem zachorowaniem na nowotwory, choroby układy krążenia, cukrzycę.
Cud – miód normalnie 🙂

Kasza jaglana na mleku – składniki:

– kasza jaglana
– mleko
– otręby pszenne
– śliwki suszone
– sól
– cynamon
– opcjonalnie kapka miodu 

Kasza jaglana na mleku – przygotowanie:

Do garnka wlewamy odrobinę wody (tylko tyle, aby zakryła dno). Gdy woda się zagotuje, wlewamy mleko i wsypujemy kaszę (ostrożnie z ilością, bo kasza zwiększa swoją objętość pod wpływem gotowania) i lekko je solimy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone suszone śliwki, otręby i cynamon. Ewentualnie po lekkim przestudzeniu możemy dodać łyżeczkę miodu (miód traci we wrzątku swoje właściwości odżywcze)
Smacznego!
Kasza jaglana na mleku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *