Karkówka pieczona w kiszonej kapuście

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście, to jedno z moich popisowych dań. Przygotowuję ją często, gdy na przykład przychodzą do mnie gości. Mięso jest miękkie, soczyste, a do tego lubię jego połączenie z przypieczoną, kiszoną kapustą. Do tego przygotowuje się je dość prosto i szybko, a najwięcej czasu sama karkówka spędza w piekarniku. Co więcej – nigdy nie zdarzyło mi się, aby ktoś powiedział na karkówkę pieczoną w kiszonej kapuście narzekał, a wierzcie mi, moi znajomi są w kulinarnych opiniach bardzo szczerzy i bez żadnego skrępowania wyrażają nawet negatywne opinie, z których najbardziej delikatne brzmiała: „no da się zjeść, ale więcej tego nie rób”.

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście – składniki:

– 4 grube (ok. 3cm.) plastry karkówki
– 600 g. kiszonej kapusty
– 3 marchewki
– cebula
– cukier
– sól i pieprz
– oliwa

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście – przygotowanie:

Każdy plaster karkówki rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Obsmażamy ją na gorącym oleju (każdą stronę około 2 minuty).
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją wodą. Odsączamy a następnie siekamy nożem. Dodajemy marchew startą na jarzynowej tarce, oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy 3 łyżki oliwy, pół łyżki cukru oraz pieprz do smaku.Dokładnie mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz, który pozostał nam z obsmażania. Następnie wkładamy 2 plastry karkówki, a na nie warstwę kapusty. Na to kolejne 2 plastry karkówki, które przykrywamy kapustą. Pieczemy w piekarniku (150 stopni) przez około 2 godziny.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego!
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *