Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty…i w zasadzie na tym powinnam skończyć. Bo co tu więcej pisać. Ta zupa, nie dość, że choć bardzo prosta – w składzie i przygotowaniu (nawet ja nie potrafiłam jej zepsuć) to niesamowicie smaczna. A poza tym talerz takiego kapuśniaku (250 ml) nie ma nawet 100 kcal. O phi!! Nic, tylko opychać się, prawie bez ograniczeń 🙂

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:
– 1,5 l. bulionu warzywnego (samodzielnie przygotowanego, a nie z kostki)
– 1 marchew
– kawałek pora
– młoda kapusta
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Do wywaru z warzyw dodajemy poszatkowaną kapustę, marchew starkowaną na tarce o największych oczkach oraz pokrojony drobno por. Wszystko gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Solimy i pieprzymy do smaku. Tadaa, gotowe!
Smacznego!

PS. O tej porze roku oczywiście trudno znaleźć młodą kapustę, ale ja przezornie i z łakomstwa, jeszcze w sezonie nagotowałam sporo kapuśniaku i uwięziłam go, jak wiele innych rzeczy – w słoikach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *