Kaczka pieczona z farszem porowym

Po zrobieniu tej kaczki moja mama powiedziała: „Tylko Ty tam napisz, że to ja ją zrobiłam”. No to piszę: mama ją zrobiła 🙂 Ja natomiast przyczyniłam się do wyjedzenia części warzywnego farszu. Bo bardzo lubię pory 🙂

Składniki:
– 1 kaczka
– 1 por
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml. bulionu drobiowego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki majeranku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstawiamy ją na 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy a następnie kroimy w słupki.
Cebulę i czosnek siekamy. Czosnek ucieramy dodatkowo z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy masło i podgrzewamy na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia (czosnek dodajemy trochę później, niż cebulę), następnie dodajemy pietruszkę, por, marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dusimy 15 minut.
Schłodzonym farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją nicią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 1,5 godziny.
Co kilkanaście minut polewamy ją bulionem a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Ps. Przepis pochodzi z biedronkowej broszurki „Inspiracje na talerzu”

2 Comments

  1. Przepis wypróbowany, zapisany, na pewno jeszcze nie raz powtórzę. Wyszło pysznie!

  2. Wygląda oszałamiająco! Świetnie przypieczona na złoty kolor, tak to jest przepis dla mnie;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *