Jabłka prażone do szarlotki… i nie tylko

Chociaż robienie przetworów wymaga dużo pracy, mają one swój plus. Jesienią czy zimą wystarczy zejść do spiżarni czy piwnicy po wybrany słoik, w którym zamknięte jest lato.

Dziś przepis na jabłka – papierówki, przywiezione od cioci Heli z Pobikier. Można ich użyć jako dodatku do szarlotki, ale także jako konfiturę, farsz do naleśników etc.

Jabłka prażone do szarlotki – składniki:

– jabłka
– cukier
– cynamon

Jabłka prażone do szarlotki – przygotowanie:

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Następnie należy je zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Wkładamy je do dużego garnka i parzymy na małym ogniu ok 0,5 godziny, w tym czasie często mieszając i rozcierając owoce.
Dodajemy cukier i cynamon wg własnego uznania i trzymamy jeszcze na gazie około 10 minut.
Gorące jablka wkladamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Przy większej ilości cukru jabłka nie wymagają pasteryzowania.
Jabłka prażone do szarlotki
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *