Jabłka pieczone w cieście waniliowym

Składniki:
– 1 margaryna
– 6-7 słodkich jabłek
– 300g serka homogenizowanego waniliowego
– 3,5 szkl. mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– cynamon
– rodzynki
– konfitura różana
– białko jajka
Przygotowanie:
Z margaryny, serka, cukru, mąki i proszku zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Do połowy jabłek, do wydrążenia wkładamy konfiturę, do drugiej połowy rodzynki i cienką warstwę cynamonu. 
Ciasto rozwałkowujemy na półcentymetrowy placek. Wycinamy z niego kwadraty proporcjonalne do jabłek. Na każdym kwadracie kładziemy połówkę jabłka. Łączymy przeciwległe boki ciasta ze sobą formując „koperty”. Ich wierzch smarujemy białkiem jajka.
Jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 45 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *