Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:
– 200 g. czerwonej soczewicy
– 1 cebula
– puszka pomidorów (lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki)
– ząbek czosnki
– przyprawa garam masala lub: pieprz, kolendra, kardamon, kmin rzymski, chilli
– curry
– ziarna gorczycy
– olej rzepakowy
– 200 ml. wywaru z warzyw
– 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju. Gdy będzie gorący wrzucamy kilka ziaren gorczycy i podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w półplastry i smażymy do miękkości, po czym dodajemy pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy pomidory i soczewicę i dusimy wszystko około 10 minut. 
Dolewamy wywar warzywny, dodajemy masalę (lub oddzielnie przyprawy), curry i listki laurowe. Gotujemy aż soczewica będzie miękka.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *