Grillowana pierś indyka na liściach cykorii

Dziś zapraszam na indyczą pierś. Mięso z indyka jest zdrowe i dietetyczne, a że robiłam je prawie bez tłuszczu (przynajmniej tego niedobrego), to jest dietetyczne podwójnie. I zdrowe również. Ale zapewniam, że także i smaczne.

Grillowana pierś indyka na liściach cykorii
Składniki:
– pierś z indyka
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– łyżeczka majeranku
– łyżeczka tymianku
– grubo zmielony pieprz
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka soku z cytryny
– cykoria
Przygotowanie:
Pierś indyka myjemy i kroimy na kilka, grubych plastrów. Z oliwy, wyciśniętego czosnku, majeranku, tymianku, pieprzu i soku z cytryny przygotowujemy w misce marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie piersi i wstawiamy do lodówki.
Następnie piersi grillujemy z obu stron. Ja użyłam funkcji grillowania w piekarniku – 180 stopni przez 40 minut. Gotowe piersi układamy na liściach cykorii. Możemy podawać ze świeżymi warzywami i ciemnym makaronem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *