Gofry – stuletnia receptura

Ten przepis znalazłam w wycinkach z jakichś starych, pożółkłych gazet. Obstawiam, że z lat 70′-80′. W przepisie tym, przesłanym przez panią Annę S. ze Szczecina, jest informacja, że ma on (a raczej wtedy miał) około 100 lat i takie gofry (kiedyś nazywane waflami) wypiekane były przez babcię pani Anny. Czyli jakby nie liczyć ta receptura ma już około 120 lat, a może i więcej… Gofrom nie umiałam się oprzeć jako dziecko, nie umiem i teraz. Choć zawsze miałam dylemat, co wybrać – rurkę z kremem czy właśnie gofry. Ach, te dziecięce problemy… Natomiast sama, w swojej kuchni, częściej przygotowuję gofry, a nie rurki, ponieważ uważam, że są dużo prostsze w przygotowaniu. Dziś zapraszam na ich pierwszą odsłonę.
Pyszne gofry

Pyszne gofry – składniki:

– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– 1,5 szklanki zsiadłego mleka (może być samo kwaśne mleko)
– 2 żółtka
– 1 łyżka roztopionego masła
– mąka – tyle, aby ciasto miało konsystencję  bardziej gęstą, niż na naleśniki
– sztywno ubita piana z dwóch białek
– 1 płaska łyżeczka sody
– maleńka szczypta soli
– nie dodajemy cukru!

Pyszne gofry – przygotowanie:  

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (można zmiksować), na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy wszystko (ale już łyżką, nie mikserem). Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy tak długo, aż gofry same będą odchodziły od formy.
Gotowe gofry podajemy z różnymi składnikami:
z owocami
z owocami i bitą śmietaną – moje ulubione 😀
Przepis na domowe gofry z owocami i bitą śmietaną
z dżemem lub konfiturą 
z cukrem pudrem i rajskimi jabłuszkami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *