Francuska zupa czosnkowa

Chociaż uwielbiam czosnek, o dziwo zupy czosnkowej jeszcze nie jadłam. Ba! nie zwykłej zupy, a francuskiej zupy czosnkowej. Żal, bo jest g e n i a l n a! Już wiem, że zjem ją jeszcze nie jeden raz. Cenna uwaga: aby pozbyć się czosnkowego „chuchu” można pogryżć liście pietruszki lub ziarenko kawy.
Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia francuska” Anais Vially.
Francuska zupa czosnkowa – składniki:
– 2 główki czosnku
– 3 ziemniaki
– 1 biała część pora
– 1 cebula
– 150 ml. białego, półwytrawnego wina
– litr wody
– 250 ml. śmietany 18 %
– 4 żółtka
– pęczek szczypiorku
– łyżka oleju
– sól i pieprz
– grzanki natarte czosnkiem (ja swoje grzanki spaliłam, więc się wkurzyłam 🙂 i dałam groszek ptysiowy)
Francuska zupa czosnkowa – przygotowanie:
W garnku na na łyżce oleju podsmażamy pokrojony por i cebulę. Dodajemy obrany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki, białe wino. Całość zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez pół godziny po czym wszystko ucieramy blenderem.
Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę zmieszaną z żółtkami i posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Dekorujemy groszkiem lub grzankami.
Francuska zupa czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *