Dziczyzna – zrazy z dzika

Podobnie jak w przypadku schabu, mięso do zrazów z dzika również trzeba zacząć przygotowywać kilka dni przed pieczeniem. A dobra zalewa, to w tym przypadku podstawa.

ZALEWA DO ZRAZÓW Z DZIKA
Składniki:
– 0,5 szklanki octu
– 2,5 szklanki wody
– 1 duża cebula
– 2 liście laurowe
– po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
– 2 ziarna jałowca
Przygotowanie:
Składniki zalewy mieszamy, gotujemy i studzimy. Wkładamy do niej mięso i moczymy przez dni obracając co jakiś czas.
ZRAZY Z DZIKA:
Składniki:
– kg. szynki z dzika
– duża cebula
– garść suszonych śliwek bez pestek (moczonych przez kilka godzin w wodzie)
– czubata łyżka margaryny
– łyżka mąki
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso po wyjęciu z zalewy płuczemy, suszymy i kroimy w grube plastry. Każdy plaster rozbijamy lekko tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Zrumieniamy na gorącym tłuszczu (margarynie) z obu stron.
Zrazy przekładamy do rondla i podlewamy 0,5 szklanki gorącej wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy śliwki i chwilę dusimy. Dodajemy do mięsa i dusimy wszystko razem do miękkości.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *