Dziczyzna – schab z dzika soczysty i aromatyczny

Przygotowanie naprawdę dobrego dania z dzika nie jest łatwe. Jego mięso, jeśli źle przygotowane, jest twarde, suche, łykowate. Aby dziczyzna, w tym przypadku schab z dzika był soczysty i aromatyczny, należy przygotować dobrą marynatę. Dużą rolę odgrywa tu również czas trzymania w niej mięsa i późniejsze pieczenie. Z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis. Dzięki niemu, schab był jedną z gwiazd mojego świątecznego menu, nie tylko wśród zagorzałych zwolenników dziczyzny.

Dziczyzna – marynata do schabu – składniki:

MARYNATA:
– 1/4 l. wytrawnego, czerwonego wina
– 1/4 l. wody
– 10-12 łyżek octu winnego
– 4 ząbki czosnku
– 0,5 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki zmiażdżonych ziaren jałowca
– 0,5 łyżeczki kolendry
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka cukru
– 2-3 goździki
– 0,5 łyżeczki tymianku
– 1 łyżka majeranku
– 3-4 liście laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego

Dziczyzna – marynata do schabu – przygotowanie:

Przygotowanie schabu z dzika zaczynamy od marynaty. Wszystkie jej składniki łączymy ze sobą. Mięso myjemy o odsączamy z wody. Wkładamy do wąskiego, szklanego lub emaliowanego naczynia. Zalewamy marynatą i trzymamy w chłodnym miejscu przez 3 dni. Mięso przewracamy 2 razy dziennie.

Dziczyzna – schab z dzika – składniki:

– 3 cebule
– 2 pomidory
– 3 ząbki posiekanego czosnku
– 2 łyżki czarnego pieprzu
– 50 g. wódki
– 2 łyżki mąki żytniej
– 5 łyżek masła
– 2 średniej wielkości ogórki kiszone
– sól i pieprz
– 2 łyżki oleju
– 300 g. wędzonego boczku

– 100 g. suszonych śliwek
– 200 g. suszonych grzybów

Dziczyzna – schab z dzika – przygotowanie:

Po 3 dniach wyjmujemy  mięso z marynaty – na około 3 godziny przed pieczeniem, aby doszło do temperatury pokojowej. Osączamy je, nacieramy pieprzem i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i połowę masła. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy pozostałe masło i wlewamy 0,5 szklanki gorącej wody. Pieczemy pod przykryciem około 2 godzin. Od czasu do czasu schab polewamy wytworzonym w trakcie pieczenia sosem. Na około 15 minut przed końcem pieczenia mięso polewamy jałowcówką.
Grzyby namaczamy w wodzie przez 20 minut, a następnie drobno kroimy. Śliwki siekamy i gotujemy z grzybami około 25 minut, aż będą miękkie. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. Dodajemy cebule pokrojoną w piórka, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, pokrojony ogórek i posiekany czosnek. Wszystko dusimy i dodajemy grzyby ze śliwkami wraz z sokiem z ich gotowania. Dusimy.
Dodajemy na patelnię sos z pieczenia mięsa i dalej wszystko dusimy. Schab kroimy w grube plastry. Obniżamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni. Schab polewamy sosem grzybowo – śliwkowym i pieczemy wszystko około 20 minut.
Smacznego!!

24 Comments

  1. Świetny przepis! Mam kilka pytań, czy taki schab z dzika mogę wykorzystać i zrobić sobie z niego burgera? Jak rozpoznać w sklepie, czy taki schab jest dobrej jakości?

    • Niestety tutaj nie pomogę. Burgerów z dzika nigdy nie próbowałam, ale zainspirowałeś/aś mnie i na pewno spróbuję. A mięsa nigdy nie kupuję w sklepie, bo mam myśliwych w rodzinie, więc jakości jestem pewna.

  2. Jejku, dziękuję za ten przepis, stosowałam się do niego i pierwszy raz wyszedł mi tak dobry schab!!

  3. Mięso nie musi leżeć 3 dni w zalewie. Nie trzeba popruszyc mąka. A poza tym skosztowałam jest bardzo smaczne

  4. Hmm, jak dla mnie za mało przypraw, nie kombinowałam ze zwiększaniem ilości bo nie chciałam przekombinować, dodatki jak najbardziej pasują i wcale nie jest ich za dużo.

    • To już chyba kwestia indywidualna, ktoś pisze, że dodatków za dużo, inny, że w sam raz, ktoś, że za mało przypraw, inny, że wystarczająco. Trzeba chyba samemu spórbować przepis i regulować już co do własnych upodobań 🙂

  5. Anonimowy

    Nie za dużo. Sama go niedawno zrobiłam i jest pyszny. Gratuluję przepisu!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *