Domowy żurek na zakwasie

Ostatnio myślę o nim codziennie. Przez cały dzień. Zaczynam już o poranku. Jak tylko się zbudzę, zaczynam tęsknić za jego ciepłem i zapachem. Nigdy nie mam go dość. Nigdy mi się nie nudzi. Kocham Cię żurku!!

 Domowy żurek na zakwasie – składniki:

– kilka kromek ciemnego, czerstwego chleba
– 2 łyżki mąki razowej
– 3 ząbki czosnku
– ziemniaki
– marchewka, pietruszka, seler
– majeranek,
– sól, pieprz

Domowy żurek na zakwasie – przygotowanie:

Chleb wkładamy do słoika, zasypujemy go mąką, zalewamy zimną wodą. dodajemy majeranek i 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku. Odstawiamy na kilka dni w ciemne i ciepłe miejsce. Drugiego dnia należy mocno w nim zamieszać łyżką, aby chleb się rozpadł.
Zakwas jest gotowy po około 5-7 dniach. Generalnie nie ma dokładnych wytycznych kiedy dokładnie możemy go zacząć używać, chodzi o to, aby jego kwaśność odpowiadała naszemu smakowi. Ja zawsze żurek gotuję siódmego dnia.
Gdy stwierdzimy, że nasz zakwas odstał już swoje, w 750 ml. wody gotujemy wywar z marchwi, pietruszki i selera. Następnie wyjmujemy włoszczyznę, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie przelewamy do nich przez sitko zakwas. Tutaj również nie ma określonej ilości. Ja dodaję dużo, gdyż lubię, gdy żurek jest kwaśmy, ale każdy dodaje ilość zakwasu wg własnego uznania. Mieszamy, dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i majeranek. Mieszamy, gotujemy wszystko jeszcze 5 minut i gotowe!
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *