Blok czekoladowy z dzieciństwa

Blok czekoladowy to jeden z najlepszych, obok kolorowego sernika, chatki baby jagi, parzaków i chleba z wodą i cukrem :), kulinarnych rarytasów mojego dzieciństwa. Bardzo ważne jest, aby do jego przygotowywania użyć „niebieskiego mleka”, czyli pełnotłustego mleka w proszku.
Aha i dodajcie dokładnie tyle herbatników, ile podane jest w przepisie. Ja dałam mniej i niestety to za mało. Hmmm… czy już wspominałam, że kocham blok czekoladowy?
Blok czekoladowy – składniki:
– 1 margaryna
– szklanka cukru
– 4 łyżki kakao
– 250 g. herbatników maślanych (lub innych)
– pół szklanki wody
– 400 g. „niebieskiego” mleka w proszku
Blok czekoladowy – przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy kakao, cukier, wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie lekko ciepła dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę.
Herbatniki rozgniatamy i wrzucamy do miski. Dodajemy masę z margaryny i mleka. Dokładnie mieszamy z ciastkami. Wszystko przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch mokra dłonią. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *