Biała kiełbasa pieczona w piwie

Jeżeli mi – osobie, która nie je mięsa, udało się to danie przyrządzić i to tak, że goście się nim zajadali, to znaczy, że każdy może je zrobić. Zresztą jest banalnie proste.
Składniki:
– 6 kawałków surowej białej kiełbasy
– 6 cienkich plasterków boczku
– pokrojona papryka
– pokrojona cebula
– ciemne piwo
– majeranek
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Każdy kawałek kiełbasy nakłuwamy kilkakrotnie w różnych miejscach a następnie owijamy plastrem boczku. Umocowujemy go za pomocą wykałaczek. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie obficie polewamy piwem. Posypujemy majerankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na wierzchu układamy dowolna ilość kawałków papryki i cebuli. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy przykrywkę, aby boczek się zarumienił. Gotowe!
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *