Babeczki bananowo-cynamonowe z polewą karmelową

Pyszne babeczki bananowo-cynamonowe z polewą karmelową, na które inspirację znalazłam na stronie www.zwegowani.pl

Babeczki bananowo-cynamonowe – składniki:

ciasto

– 5 pokrojonych bananów
– 2 szklanki mąki tortowej
– ¾ szklanki śmietany 18%
– szklanka białego cukru
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 3 jajka
– 3 łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– garść orzechów włoskich
polewa karmelowa:
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– szklanka śmietanki 30%
– 1,5 łyżki mąki tortowej
– orzechy włoskie

Babeczki bananowo-cynamonowe – przygotowanie:

Masło
i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy mikserem. Wbijamy kolejno po 1
jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
cynamon, śmietanę i grubo pokrojone banany. Mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy je ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C.
W
trakcie pieczenia przyrządzamy sos karmelowy. Cukier łączymy ze
śmietanką. Polewę podgrzewamy na średnim ogniu aż zgęstnieje. Mi  nie
zgęstniała wystarczająco, więc zagęściłam ją przy pomoce mąki tortowej
rozrobionej z wodą. Wystudzone babeczki polewamy sosem. Wierzch
przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.
Babeczki bananowo-cynamonowe z polewą karmelową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *