Łazanki z kapustą i grzybami

Pierwszy raz o łazankach „usłyszałam” mając 7 lat. W jednej z moich wówczas ulubionych książek – „Dziennik pierwszoklasistki”, główna bohaterka zajadała się nimi co wieczór. Z tego co pamiętam książka była o szwedzkiej dziewczynce, a łazanki były na słodko. Ja zrezygnowałam ze skandynawskiego akcentu i przygotowałam bardziej polskie, łazanki z kapustą i grzybami…pachną świętami 🙂
Składniki:
– 25 dag. makaronu łazankowego
– 60 dag. kiszonej kapusty
– 2 cebule
– 25 dag. suszonych grzybów
– sól i pieprz
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na głębokiej patelni na złoto. Kapustę gotujemy około 30 minut w niewielkiej ilości wody. Grzyby kroimy i podobnie jak kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody, około 20  minut, do miękkości. Kapustę i grzyby odcedzamy i przekładamy do cebuli. Mieszamy i doprawiamy. Dusimy około 15 minut często mieszając.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Przekładamy do grzybów i kapusty, jeszcze raz wszystko doprawiamy i smażymy około 2-2 minuty.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *