Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Oryginalną tartę robi się z samodzielnie wykonanego kruchego ciasta. Jednak ja, ze względu na to, że: miałam baaardzo mało czasu, wykorzystałam ciasto gotowe, kupione w sklepie. I chyba nie ma w tym nic złego.

I teraz kilka uwag. Pierwszy raz w życiu robiłam tartę, jakoś umknęło mojej uwadze, że przed nałożeniem farszu, samo ciasto należy najpierw podpiec w piekarniku przez kilka minut, bo inaczej spód nie wyrośnie. Ja tego nie zrobiłam, także każda znająca się na kuchni osoba już się pewnie domyśla, że wyszedł mi zakalec, co w zasadzie mnie nie martwi, gdyż jestem znaną miłośniczką zakalców 🙂 Drugi, większy błąd, który popełniłam to za mała ilość farszu. A więc nie żałujmy szpinaku i innych dodatków, lepiej jest mieć ich więcej, niż mniej, a nadmiar zawsze można wykorzystać np. na pierogi.
Tarta ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:

– do tarty o średnicy ok. 30 cm potzrebne jest 500 g. świeżego szpinaku
– 3-4 średniej wielkości pomidory
– opakowanie sera feta
– opakowanie ciasta francuskiego, ok. 250 g.
– 2 ząbki czosnku
– zielone oliwki
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Podduszamy go przez kilka minut, aż trochę „zwiędnie”. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucamy pokrojony ser feta, wyciśnięty czosnek i pomidory, wszystko dusimy i mieszamy jeszcze przez kilka minut. Farsz studzimy. Po ostygnięciu dodajemy do niego przekrojone na pół zielone oliwki. Naczynie do tarty smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy na nią ciasto francuskie, smarujemy je delikatnie rozmąconym jajkiem i podpiekamy w piekarniku, w temp. 180 stopni. Po 10- 12 minutach cisto wyjmujemy, nakładamy farsz i zapiekamy przez kolejne 10 – 15 minut. Tarta jest gotowa do spozycia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *